Ime:
E-mail adresa *:

* Želim primati newsletter obavijesti na moju email adresu

Priča

Koranski rakovi - znamen izvrsnosti

Već od sredine 19. stoljeća, tijekom ljetnih mjeseci brojni kupači tražili su osvježenje u Korani u Karlovcu. Rijeka je tu ljeti zagrijana na 24°C ili više, a poznata je uzrečica "Korana jača snagu muževa i krijepi žensku ljepotu".
Novo kupalište izgrađeno je 1896. godine na zemljištu Rakovog vrta, kojeg je u tu svrhu otkupio Grad Karlovac. Rakov vrt dobio je ime po riječnim ili plemenitim rakovima, koji obitavaju u čistoj i bistroj Korani.
Nije nimalo slučajno da je hotel, današnja Korana - Srakovčić, izgrađen upravo povrh vode bogate životom. Premda je Rakov vrt još iste godine preuređen u park i prozvan Vrbanićev perivoj, po tadašnjem gradonačelniku Karlovca, rakovi su i danas znamen čistoće i izvrsnosti Korane.

Nekoć zasebno naselje, a danas gradska četvrt nizvodno od hotela Korana - Srakovčić, taj je znamen sačuvala u imenu, Rakovac. Baštinik izvrsnosti je i sam hotel; na razmeđu 19. i 20. stoljeća u njemu su boravile ugledne osobe Austro-Ugarskog carstva, a danas tu uživaju uvaženi gosti iz čitavog svijeta.